Wednesday, September 30, 2009

Nya ansikten



Idag har Pricken varit med mig en stund i ateljén. Det går bättre och bättre. Som sagt var, övning ger färdighet. Imorgon hänger hon med igen. Då ska hon få träffa Maria.

Stina kom förbi med lunch till mig. Mysigt! Pricken blev glad. Nosade, slickade och hoppade lite. Sedan somnade hon faktiskt snällt på sin filt.

Två kunder han komma förbi medan Pricken var kvar i ateljén också. Det gick bra. Hon gillar ju alla och just de här kunderna var inte rädda för småvalpar!

Feber och glädje


Pricken hade lite feber igår kväll. Det var nog en effekt av vaccinet hon fick på morgonen. Hjärtat pickade fortare än vanligt, hon sov oroligt och fick någon slags konstig hicka. Trodde nästan att hon skulle kräkas ett tag.

På dagen träffade hon och nosade på två andra hundar. Succé! Väldigt spännande så klart.

Tuesday, September 29, 2009

Vaccin


Idag är en stor dag i Prickens lilla liv. Klockan nio i morse fick hon sin andra vaccinationsspruta och kan nu börja träffa andra hundar. Ska bli väldigt spännande att se hur det går. Ibland är hon ju kaxig. Hoppar, rusar, skäller och gnager. Men andra gånger är hon ju en riktig liten mes. Hör eller ser hon en stor hund gnäller hon och klättrar upp på mig eller Martin för att söka skydd.

Precis som vi människor kan bli lite krassliga av själva vaccinet kan vi förvänta oss att Pricken får lite feber ikväll. Får väl försöka få henne att vila lite extra. Hur nu det ska gå. Hon är väldigt pigg, glad och gnagig. En lycklig liten rackare helt enkelt!

Monday, September 28, 2009

Jakt


Det går inte att förneka. Pricken är en grythund. Uppdrag - jaga gnagare och annat som bor i små grottor. Som tur är var det när Martin var ute med henne det hände. Hi hi! Fast han berättade historien med så beskrivande ord och känslouttryck att det kändes som att jag själv var på plats när det hände.

Pricken har fångat sin första mus. Eller fångat är ett starkt ord. Plockat upp är nog mer rätt beskrivning. Hon kom plötsligt ut från en täppa med högt gräs, stolt bärandes på en död mus. Blä! Den hängde livlös i munnen. Men som Martin sa "Hon bara hade den i munnen. Hon tuggade inte på den eller så." Tydligen släppte hon den självmant när han skrek till.

Lite komiskt alltihop. Förutom att han inte berättade det här för mig förrän Pricken glatt hälsat på mig genom att slicka mig i ansiktet. Så nu har jag spår av död mus i hela ansiktet. Vilket hundliv man lever. Sedan somnade hon gott i ateljén. Fina svansen utanför korgen!

Sunday, September 27, 2009

Att sova


Jag är väldigt nöjd med att vi fortsatt öva Pricken på att sova i sin korg. Vi har ju sovit i skift på soffan med hennes korg nedanför. Lyft, lyft, lyft tillbaka henne när hon har vaknat och velat komma upp. Det skulle ju vara lätt att falla för frestelsen och helt enkelt låta henne sova i sängen. Men då är det nog omöjligt att någonsin få henne trygg i korgen igen.

Kanske lite för tidigt att ropa hej ännu. Saker och ting kan ju förändras. Men i flera nätter har hon faktiskt sovit hela natten i sin egen korg. Tjohoo!

Nu har jag börjat öva henne i att komma till ro i ateljén. Där är det ju fortfarande lite "läskigt". Hon har en egen korg där och så tar jag med en kudde hemifrån som luktar gott. Några gånger har hon somnat i sin ateljékorg. Ibland är det tryggare att bara sova på själva kudden som luktar hemma.

Friday, September 25, 2009

Hoppar


Soffan är fortfarande förbjudet område om hon inte blir inbjuden och upplyft. Hon gör små försök att hoppa upp, men lyckas inte riktigt ännu. Men snart kommer hon nog att lyckas ta sig upp. Hon blir starkare och hoppar högre varje dag som går!

Liten get


Jag satt och tittade på TV häromkvällen. Tror det var "Solens mat". Plötsligt såg jag en vit get i rutan. Den ställde sig på bakbenen och gnagde på en gren med några bär på. Blev så full i skratt. Den var så himla lik pricken när den stod där och sträckte på sin smala nacke, med öronen rakt ut.

Tänk om hon blir en sån där vit get med stor, rund mage när hon blir stor.

Thursday, September 24, 2009

Doften av familj


Visst är det smickrande. När en liten, varm, glad varelse tycker att man är det bästa som finns. Pricken kan leka för sig själv och sova ensam i sin korg. Men får hon välja så vill hon helst vara precis där man själv är. Hon springer runt fötterna på oss. Hoppar upp i knät. Kryper tätt intill och borrar in sin lilla mule.

Övning ger färdighet


En liten stund, någon gång ibland, är Pricken hos mig i ateljén. Det är så mycket starka dofter och höga ljud här. Man måste öva sig för att vänja sig. Med hjälp av en kudde som doftar hemma och ett lyxigt gnagben hade hon i alla fall både kul och lyckades få lite sömn här igår.

Wednesday, September 23, 2009

Cigarrpricken!



Hunden gör mig väldigt glad! Jag kan inte låta bli att skratta åt alla hennes roliga infall. Igår fick jag tag på sånna där små gnagben som inte luktar kött när hon börjar tugga på dem. Succé. Hon gnager, smaskar och njuter. Det såg väldigt roligt ut när hon tuggade på den utan att hålla i den, som på en cigarr. Å lika roligt när hon höll den med tassarna och gnagde så det knakade. 

Tuesday, September 22, 2009

Kallt


Pricken gillar inte kyla. Inte kalla golv, inte blött/kallt gräs och framför allt inte regn. Imorse gnydde och gnällde hon sig till en plats innanför Martins jacka på morgonpromenaden. Hon tittar på en med ögon som säger "Varför utsätter ni mig för det här?"

Kom iväg lite sent till jobbet imorse. Kunde inte slita mig från soffan, Pricken och kaffekoppen. Jag njöt av att känna hennes lilla varma kropp där hon bökat sig tillrätta på min bröstkorg. Nosen, i vanlig ordning, inborrad under min haka.

Monday, September 21, 2009

Bygga bo


 Om det inte finns något knä att sova i lägger sig Pricken gärna tillrätta någonstans där det luktar gott. Gott = människa. I det här fallet byggde hon sig ett litet bo av en säck med smutstvätt.

Någons knä


Helst sover Pricken i någons knä!

Långa ben


Dom där benen bara växer och växer! Imorse var jag tvungen att springa upp och ner till tvättstugan och lämna Pricken ensam i perioder. Jag var nog mer stressad över att lämna henne än hon ledsen och rädd över att vara ensam. Tror inte ens hon märkte att jag var borta första gången. Hon låg på en hög med smutstvätt och sov.

Andra vändan mutade jag henne med ett sånt där gnagben från Pedigree. Samma sak här. Hon märkte inte ens att jag var borta. Vad är det i dom där benen egentligen? Hundknark?! Hon blir helt okontaktbar och bara gnager, mumsar, smaskar och äter när hon får ett. Står på förpackningen att de ska vara bra för hundens tänder. Då kan det väl inte vara socker i dem. Eller knark?

Ränder och Prickar


I helgen har jag myst med Pricken! Det är så härligt när hon sömnigt ligger i famnen och borrar in sin lilla varma nos under hakan på en. När hon gruffandes har hittat en bekväm ställning somnar hon och fortsätter med sina små valpljud i sömnen. När hon är så där avslappnad och trött kan man utan problem ligga och dofta på hennes lilla huvud utan att hon försöker gnaga på ens näsa eller slicka en i ansiktet!

Sunday, September 20, 2009

favorittjejer


Två av mina favorittjejer på en och samma bild. Det är roligt att se att till och med Pricken, som bara är 10 veckor gammal, förstår att Tora är ett barn. Den här helgen har Pricken blivit ännu större, piggare, gnagigare och gladare. I något slags överlyckligt/galet tillstånd gör hon tjur-rusningar genom lägenheten så klorna klapprar mot parketten. Man kan inte låta bli att skratta åt henne!

Thursday, September 17, 2009

In fashion!

I mode/reklam/PR-världen går man ibland på föredrag där någon trendig rackare berättar om vad som komma skall. Jag har alltid tyckt att alltihop känns rätt ängsligt. Massor av människor som sneglar på varandra och är rädda för att göra fel.

Min kompis tycker likadant. Men ibland har man inget val. Man blir inbjuden till ett trendmöte och måste gå. Idag var hon på ett sånt där event och lyssnade på "modeoraklet" som siade om hösten. Hon höll på att få en fnissattack när det visade sig att PRICKAR är det nya heta i höst. Nu ringde hon mig precis och frågade om jag visste hur "rätt" jag är som har köpt en liten prick. Hi hi!

Spejaren

Pricken växer varje dag! Man märker det på hennes kropp som blir starkare. Å så märks det på hennes psyke också. Hon naffsar mer. Busar mer. Hoppar mer. Springer mer. Extra allt skulle man kunna säga!

Sen tror jag att hon har börjat fatta att jag är familjens minsta medlem. Hon testar vem som har makten. Biter mer i mina händer och fötter än i den stora mannens. Det är nu det börjar. Viljornas kamp. Vi måste  lära henne förstå att hon är hund. Söt. Men ändå hund. Inte människa. Man får inte bitas. Inte ens om man är söt.

Hon är som en liten spejare. Ligger ner och sover men tittar piggt upp så fort det hörs ett ljud. Man vill ju inte missa något!

Wednesday, September 16, 2009

Sötast

Vi kommer aldrig att kunna ställa Pricken utanför en mataffär eller ett kafé. Någon kommer att sno henne då. Jag är helt säker. Får rysningar bara av att tänka på det.

Varje gång vi är ute och går med henne kommer folk fram och frågar, gullar och beundrar henne. När man tittar på den här bilden förstår man vad damen i morse menade när hon sa: "Det var den sötaste hund jag någonsin har sett. Jag är så avundsjuk på er."

Sötprick!

Längtan

Vi kör lite "ateljéövning" idag också! Just nu har Pricken faktiskt kommit till ro på en handduk under mitt arbetsbord. Hon har byggt ett litet bo och ligger och sover. Fast hon vaknar och tittar upp hela tiden. "Vad var det?!" En bil, en motorcykel, en hund som skäller, barn som lekar på gården. Det är så mycket mer ljud här än hemma.

Jag har satt ett galler i dörren till nedervåningen. Hon får hålla sig här uppe. Ordet längtan har fått en ny innebörd. Det är klart att hon allra helst hade sprungit upp och ner i trappan eller nosat runt där nere.

Tuesday, September 15, 2009

ateljéövning

När jag hämtat Pricken från "valpvakten" fick hon vara en stund hos mig i ateljén. Mycket nya dofter att vänja sig vid. Hon blev lite orolig när jag satte en grind för trappan och pratade med en kund på nedervåningen.

Inser att vi får ha lite "ateljéövning". Några timmar åt gången. Ska lägga en ny filt i hennes korg hemma, så att den doftar gott och hemma, som jag sedan kan ta med mig till ateljén. Tryggheten sitter i doften!

Växande ben

Prickens ben växer så mycket att man nästan ser det! I natt sov hon som en stock. Hela morgonen också för den delen. Sen var vi tvungna att väcka henne. Båda hade saker att göra och för första gången fick Pricken spendera två timmar hos en "valpvakt". Spännande!

Monday, September 14, 2009

sittsova

Pricken blir spralligare för varje dag! Men hon är fortfarande väldigt sömnig. Hon har faktiskt växt också. Benen börjar bli långa.

Vi lekte. Sen la hon sig i mitt knä och jag försökte lirka över henne i korgen. Hon behövde sova. Först satt hon och plirade lite. Sen satt hon och blundade och till slut sjönk hon ner och vilade i korgen.

fläck

Nämen Pricken! Vi har ju pratat om det här. Ibland går det hur bra som helst med "rumsrenhetsträningen". Men ibland, utan någon direkt anledning, ballar Pricken ur och kissar någonannanstans än ute eller på tidningarna vid ytterdörren.

Flytt

I helgen hjälpte vi till med en stor flytt. Pricken var så klart med. Hon sov sig igenom en stor del av bullrandet, baxandet och flyttandet. Bara hon har sin lilla kudde att ligga på så somnar hon som en stock!

Friday, September 11, 2009

Attack!

Pricken hoppar runt mycket mer nu. Hon "tjurrusar" genom lägenheten, sladdar på parketten och "attack hoppar" på sina leksaker. Svårt att hålla sig för skratt när hon virvlar runt!

Det är väldigt roligt att gå ut med henne också. Alla är så snälla. Folk som cyklar förbi ropar saker som "Vilken sötnos!" och "Nejmen, en leksakshund!" Å flera av hundägarna i grannskapet kommer fram, pratar, frågar och hälsar den nya valpen välkommen till kvarteret. Vi börja inse att det är en ny era nu - hundägareran!

Åååå vilken bra natt!


Tjohoooo! Övning ger färdighet. I natt sov Pricken väldigt gott. Hon börjar förstå att korgen är det bästa stället att sova på. Innan har hon haft en stor längtan att ligga där man själv ligger.

På torget som ligger ungefär 3 minuter från där vi bor håller dom på och bygger en veterinärmottagning. Visst är det bra? Imorse träffade vi dessutom två personer ur personalstyrkan på vår promenad. Så nu har vi blivit lite kompisar. Lovade att komma till dem om tre veckor när det är dags för nästa vaccinering.

Thursday, September 10, 2009

Gnisslande ben

Jag gillar att Pricken också gillar det där röda gnagbenet jag köpte. Det gnisslar härligt när hon attackerar det med sina små sylvassa gaddar. Mycket bättre att gnaga på det än på alla våra stålrörsben som sitter på stolar och bord.

Parkbus

Vi tog med tennisbollen till parken i morse. Det är kul att leka med bollen ibland. Typ två sekunder. I parken finns det ju så mycket annat att gnaga på, slita i och tugga i sig. Vi har fullt upp med att slita saker ur munnen på henne. "Nej, nej, nej! Ät inte snus."

Wednesday, September 9, 2009

Gnagben


Igår köpte jag med mig ett nytt gnagben hem till Pricken. Det är små hål i ändarna så man kan gömma godis där. Hon har inte riktigt fattat det där med godsaker ännu. Hoppar lika glatt omkring med eller utan godis. Bästa belöningen verkar vara att man gosar med henne.

Igår kväll somnade hon liggandes på mig med nosen inborrad under min haka. Kärlek!

Tuesday, September 8, 2009

Rosa

För varje dag som går lär vi känna varandra lite bättre. Pricken blir t ex inte lika rädd längre när jag slår igen pärmen med mina jobbpapper sent på kvällen. Hon fattar att det ska vara så. Och jag har börjat se vissa tecken på att det är dags för liten hund att sova - hon blir nämligen väldigt rosa runt ögonen när hon behöver gå och lägga sig.

prickig mage

Den här bilden kanske är svaret på frågan varför man kallar en liten, vit, luddig hund för "Pricken"!

Nya regler

Egentligen får man ju inte ligga i soffan förrän man är rumsren. Men reglerna har ändrats lite. Man kan ju inte vara hur hård som helst. Nu får Pricken ligga i soffan OM hon ligger i någons knä, eller på någons mage.

Monday, September 7, 2009

Burk till Prickensaker!

Vad är oddsen?! När vi var på utflykt för några veckor sedan hittade jag den här burken i en antikaffär. Klart Pricken ska ha en finfin plåtburk att förvara sin mat i.

Sova, leka, gnaga




Vi fortsätter "inte sova i sängen kampen". Nu har vi börjat dela upp nätterna. En sover på soffan med Pricken i sin korg nedanför. Den andra får några riktiga timmars sömn i sängen med stängd sovrummsdörr. Det går bättre och bättre. Hon gillar sin korg. Men sen är det klart att man inte kan sova en hel natt utan lite lek, gnäll och försök till uppklättring i soffan.

I går morse satt vi i köket och åt frukost. Pricken var själv i vardagsrummet. Väldigt tyst. Så där så man börjar undra om något är fel. När vi smög in för att titta vad hon gjorde såg vi henne inte först. Men sen tittade hon upp. Då hade hon lyckats hasa ner lite av lakanet som låg i soffan. Klart man vill ligga där det doftar som godast och är lite trångt.

Friday, September 4, 2009

05.30



Vi har bestämt att Pricken inte ska sova i sängar. Inte i sovrum heller. Hon ska känna sig trygg i sin egen lilla korg. Tanken är att korgen ska stå i vardagsrummet/möblerbara hallen. Enligt alla expertråd är det därför bäst att låta henne vara på den platsen även första natten i det nya hemmet.

Fick väldigt goda råd av "kennelmamma" Carina för att vi alla skulle få en så rofylld natt som möjligt. Vi sov på soffan och Pricken sov i sin korg nedanför. Pricken sov. I alla fall lite. Hon vaknade ungefär varannan timme men då var det bara att sträcka ner ett litet finger och prata lugnande så somnade hon om.

Men 05.30 var det liksom färdigsovet. Då gick vi ut lite. Sen somnade hon igen. Inte vi.

Thursday, September 3, 2009

Tennisboll




Pricken har godkänt lägenheten. Och sin korg! Speciellt nu när filten med "hemma i spiltandoft" är på plats. En tennisboll verkar vara favorit leksaken. Det är inte lätt att få en bra bild på hennes lek. Hon virvlar runt rätt mycket!

Det gick bra


Det gick över förväntan att frakta hem Pricken i bilen. Hon sov väldigt mycket. Fick lite hicka när vi närmade oss stan. Å så kräktes hon lite lite lite på handduken precis när vi parkerade. Men inga sorgsna ylningar eller så.

Hon tittade förvånat på bilarna som swischade förbi men gillade gräsmattan utanför huset!

Kl 16


Nu ska vi snart åka och hämta hem Pricken. Klockan 16 har vi stämt möte med Kenneln. Det tar en liten stund att fylla i alla papper. Har packat ihop en påse med:

- vattenflaska och skål (om hon blir törstig)
- handduk (hon kommer ju att kissa)
- hushållspapper (hon kan ju bli illamående i bilen)
- anteckningsblock och penna (måste anteckna svaren på alla mina frågor)

Hemma har vi monterat ihop en liten hage. Eller rättare sagt, kompostgaller från Hornbach. Plast, tidningspapper är fixat i botten och på det står en nybäddad korg och en vattenskål. Hemmet är valpredo!

Wednesday, September 2, 2009

Kanske två?


Det är verkligen som man säger "Det går inte att bara åka och TITTA på en hundvalp." Har man kommit så långt att man åker och tittar är det ju svårt att inte köpa en när man väl är där. Vi ska bara ha en hund - Pricken. Men jag kan erkänna att vi hade diskussionen "Kan man ha två hundar?!" i bilen hem från kenneln sist vi hälsade på.

Kolla in Prickens syster. Hon är ju så söt så man nästan vill köpa henne också. Tror att hon fortfarande är till salu.

Sista dagen


Idag är sista "hundfria" dagen i mitt liv. Imorgon åker vi och hämtar hem vår lilla Prick! Tjohooo!